Jumaat, 2 Januari 2009

DVVT, VVti, VTEC

DVVT, VVti, VTEC, etc2 semuanya berdasarkan konsep yg sama: variable valve timing. Yg berbeza mungkin cara setiap manufacturer implement system tersebut & efficiency masing2.Konsep VVT ni byk dah manufacturer guna, baik european, mahupun jepun. Konsep ni mengubah cara & masa valve(intake & exhaust valves) dibuka/ditutup bergantung pd keperluan. Bagaimana kita buka/tutup valve ni? Dgn lobe pd camshaft, dgn kata lain konfigurasi pd camshaft tersebut. Camshaft yg optimum utk ekonomi & low speed tak sesuai konfigurasinya utk high speed, dsb. Mcm mana nak optimised camshaft utk high speed? Salah satu caranya ialah tukar camshaft dgn konfigurasi yg optimum utk high speed & high RPM, tapi dgn cara ni kita ada disadvantage, cthnya kita hilang ekonomi pd low speed, rough idle, ada possibility tak pass emmision control etc2. So dgn VVT enjin tersebut boleh ada multiple configuration hanya pd camshaft yg optimum utk low speed dan juga high speed. Jenis2 konfigurasi ni terpulanglah pd manufacturer, ada yg set mmg utk high performance, economy, etc2. Dan ni tak la bermaksud, asal ada je VVT dah power, tak semestinya, tapi lagi efficient la skit ;)
3 stage vtec mengatasi masalah nie dengan meggunakan 12 valve dari 16 valve yang ada. Kalau rpm naik sikit baru pakai 16 valve....... kalau naik lagi 12 valve + high cam...
Sebenarnya semua jenis VVT dpt atasi masalah tu, tak terhad pd honda je. Porshe pun pakai ;) Yg berbeza, cara diaorg implement technology tersebut & efficiency masing2 je

Antara enjin vr4, mivec & v-tec..kalau ketiga-tiga enjin nih berada dalam setting yg terbaik..1st ialah v-tec..2nd = vr4...dan 3rd = mivec ( cc yg sama).



Question

akum kawan² aku nak tanya sikit mana lebih power enjin 1.6 mivic (4G92) dengan 1.6 V6 (kod dia tak tahu)? berapa pula perbezaan bhp dia? aku tanya nie sbb aku nak tukar enjin wira a/b aku. sebelum tukar aku kena lah tanya pendapat ko org dulu. so tolong lah cari jalan penyeselesaian utuk aku nie ye.:::

Answer

- kalau MIVICCCCC 1.6 memang tak power
- bg kompak...enjin V6 mestilah lagi power dari segi rule of thumb kan????
cruisin' V6 lg best...- kalau "merempit/performance" mivec lg best...- mivec ada 1.6 & ada 2.0v6 (FT0)mivec 1.8 = hasil "HYBRID" bl0ck 4G93 + head/wiring/ecu mivec
- if u really serious to convert, i adviced u go for mivec. never-ever think of this
6a10 v6
- kenapa ye?adakah sebab 6A1X v6 nyer enjin tak tahan lasak tu aku ade dengar2 je la mmg enjin tu senang jem kalau main gegila..tul ke?


- Mivec 1.6 4G92(Mivec) - 175psSpec selanjutnya:http://english.auto.vl.ru/catalog/19289/
V6 1.6 - A610 - 140PsSpec selanjutnya:http://english.auto.vl.ru/catalog/19284/

- Berdasarkan pengalaman aku menggunakan 1.6 V6 Manual pada Satria 1.5 aku, enjin 6A10@V6 ni sesuai untuk cruisin' dan untuk mendapat top speed. Aku pernah mencecah kelajuan melebihi 220km/h(sebab dah habis meter, tapi still boleh naik)... Enjin 1.6 Mivec pula lebih sesuai untuk pick-up, tetapi sekiranya di'compete' kan antara 2-2 enjin ni, 1.6 Mivec berkemampuan meninggalkan 1.6 V6 pada gear 1-3 sahaja, apabila gear 4 dan 5, 1.6 V6 pula yang ke hadapan(berdasarkan pengalaman aku).- So, pertimbangkan le mengikut citarasa masing2. Jgn ajak aku 'main' lak, pasal skang aku hanya menggunakan 6A12 standard sahaja, pada body 6A12 sahaja.

- mahal la halfcut mivec, amik 4G93T je terus, pastu buat standard nalaa punya, tu pun dah dapat 195hp, kalau nasib baik dapat halfcut 94 punya model ble dapat 205hp punya.

- 4G93T bukan ke enjin putra atau lebih di kenali sebagai GSR 1.8tp putra x da turbo lah.tp bentuk enjin,bloc and piston semua sama cuma GSR ni ader turbo je. itu yg aku tahu lah..bebalik cite aku lak apa no siri V6 1.6 ni....mmg aku penah dgr V6 1.6 ni dia lebih power bila dia long.tp pik up lak kurang. gear 1,2 mmg lembab sikit lah tp bila dah masuk gear 3 dah x duduk diam di buatnye..itu yg aku dgr lah pada membe² lain...tp aku nak tahu gak mivec ni power cam mana lak? tp kata saudara mirage V6 pula mivec pik up pada mula nya.pastu lembab plk. tp pendapat aku lah kan enjin mivec nie kecil so mesti enjin tu ringan sedikit drpd V6.sebab tu pik up.yg lebih penting aku nak tahu berapa perbezaan bhp antara 2 enjin mitsubishi ni?mirage V6 aku nak tanya ni? 16A12 tu enjin apa? dan pakai kereta apa sekarang?

- haah-lancer lagi tepat, GSR, alang2 nak beli enjin bior pueh hati :) ..Mivec pikap sebab dia punya valve punya timing variable(MIVEC), berbanding ngan 6A10 dia fix punya timing tapi 6 piston.. yang pastinya bagi ekzos bunyi 6 pisssston lagi best... garau2 ala bunyi suara ramli sarip... ngeh ngeh

- kalo aku pilih MIVEC ler beb.. 6A10 V6 tu tak pikap ler..

- V6 power...enam piston mengerakkan keta koo....Technically, 6 piston berkedudukan V... lebih economy dan effisennn...pick up, member aku masukkan dlm wira dia ok jee....top speed tak yah cita aaa...lembut je kat highway.....
aku pun dah tak tau nak pileh apa? mivec ker V6. pening-pening pale aku ni...tebaru nie aku dgr bhp mivec lagi tingi drpd V6...tp dia punya power bukak dlm 5800rpm...kire lembab gak ye.....aku bukanye nak race. aku nak guna kereta nak kira sdap jalan je. kalo nak race baik aku ambik enjin evo3 ker atau gsr 1.8 Turbo...so aku nak tanya ko org semua yg lebih terbaik nak guna mivec atau V6?yg aku dgr mivec nie alat ganti dia mahal. tp V6 kire sedahana lah....so aku nak tanya lah antara 2 enjin ni.yg mana selalu wat problem?...

- ko bukan nak buat race kan..??? so biasa lah tuh kalau MIVEC tuh bukak dkt 5800 rpm kira stock kilang ler... even VTeec pun bukak dalam range tuh gak... buat apa ko nak bukak awal2 beb... kang bila rpm naik tinggi lagi lembik plak.... MIVEC mmg ler mahal bang sbb tuh technology baru mitsu... mcam juagk VTec darik honda mahal gak brg2 dia... hmmmm... I'm prefer MIVEC rahter than V6.... kalau nak main 6 cylinder better go for high cc eg 2L, 2.6L... baru ler ada kick.... ok beb tuh aku nyer pendapat jek... jgn pakai kalau salah....

- 4G93t member tuh yang buat standerd menderd tuh gar, save gak minyak dia.. kira 1.8 n/a la, kalau beza pun tak jauh sangat laa.. nii kalo dah tuko tabung ngan piping anak kucing ble sumbat dan bla bla bla.. hmm tu sendiri mau hingat lerr..

- aku bukan takut kuat makan minyak.kite kena lah pikir masa panjang beb...kalo pakai turbo soheh kuat makan minyak....aku nak tahu nie berapa perbezaan hp dia......sapa member ko org tu yg pakai V6? cuba tanya dia..ok tak dia pakai V6 setakat nie.....mmg lah plug dia 6 biji bang...harga pun mahal lah sikit...timing bell pun mahal gak sebb dia panjang.....aku nak tahu ni...aku pakai wira 1.6 enjin protong lagi lah...so andai kata aku V6 tapak mouting dia kena ubah x? ade org kat kena ubah ader org kata gak tayah ubah...pening aku... V6 - family use - maitainance senang tak byk ragam - pick up kurang dr Mivec, top best Mivec - Remaja use - maitainance parah skit sebab enjin utk lari nye - pick up power, top kurang skit dr V6
Lagi satu, mounting enjin mmg sama, pasal dia pakai chassis Mitsubishi Lancer(variant Lancer Evo 1)... Kalau ko pernah tgk citer Thunderbolt(Jackie Chan)... Kete polis diorang tu, pakai enijn 1.6 V6 le, body betul2 sebijik Wira.

- Enjin V6 1.6, engine code nya ialah 6A10, manakala enjin V6 2.0, engine code nya ialah 6A12, 6A15 lak kod untuk enjin V6 2.5 Turbo... Aku skang dah tukar kpd Perdana V6, tapi dok tunggu orang ambik Wira aku je nih, takde buyer lagi le... Bila ada orang angkat je kete aku tu, aku boleh le kuar aku punya V6 tu... Mengenai kos penyelenggaraan, upah tukar spark-plug(6 bijik) sama dgn upah tukar timing belt enjin biasa... Berkenaan ke'konfius'san ko tu, enjin Mivec 1.6 tak le lemah bila masuk gear 3 dan 4, cuma enjin V6 1.6 dapat lajak dari enjin dia pada gear2 tersebut... Sebab tu boleh potong... - Tapi, pada pendapat aku(yg pernah pakai 1.6 V6), baik ko ambik 1.6 Mivec je... FYI, enjin Mivec lebih diiktiraf oleh engineer Jepun berbanding dari enjin V-Tec(ini kalau kira standard le ye, jgn kira yg modified punya). Kelebihan yang utama pada enjin V6 1.6 ni ialah pada masa 'idle', ko tak tahu yang enjin ko dah hidup, pasal takde vibration. Mmg mana2 enjin V6 adalah juara kalau nak dikira dari aspek keselesaan... Tapi, tu je kelebihan dia...
Fuel consumption enjin 1.6 V6 mmg 'save'...especially long distance... Aku pernah balik Kelantan dari KL, ikut jalan Gua Musang, petrol aku gunakan hanya +/- 23 liter sahaja... Itu, jalan biasa tu, bukan jalan h/way... Pastu pegi J.B dari KL guna +/- 15 liter minyak je... Aku pun terkejut, tapi kalau masuk town lagi le terkejut... 7 liter untuk perjalanan 80km... So, kesimpulannya, enjin 1.6 V6 ni, kalau pakai dalam town, mmg parah... Tapi kalau h/way, save gegiler...So, kalau ko nak jawapan samada enjin mana yang lebih 'worth for your money', aku kata 1.6 Mivec...

2 ulasan:

  1. salam kawan2....aku ni dari kedah..nak tanyalah...aku pkaai enjin 6A10 AUTO..nak tukar gearbox dari auto ke manual guna gearbox wira 1.6 punya boleh ngam tak kaki nya atau pot nya???.....sebabnya nak jimatkan kos..minta beri pandangan..salam semua

    BalasPadam
  2. salam kawan2 enjin mivec 1.6 ne kan minyak apa yg sesuai ron 95 @ ron 97..... klu pakai minyak ron 95 enjin leh rosak x.

    BalasPadam